ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ

Tuvalet eğitimi bebeklik döneminden çıkan çocuğun erken çocukluk dönemine geçişi ile birlikte bağımsızlaşmanın önemli bir adımıdır. Tuvalet eğitimi 18- 36 ay döneminde beklenmektedir, ancak bu süreç çocuğun fiziksel, duygusal ve bedensel hazır oluşu ile gerçekleşmektedir.

Eş zamanlı olarak ebeveynin de sürece hazır olup olmama durumu önemlidir. Eğer ki psikolojik veya fiziksel olarak bu sürece hazır değilseniz çocuğunuz bedeninizdeki bu gerginliği veya hazır olamama halini hissedip kendini koruma altına alacaktır. Kendini koruma altına alan çocuk ise ebeveyn ile uyumunu kaybedip bu sürece direnecektir.

Çocuğum tuvalet eğitimine hazır mı?

Desteksiz yürüyebiliyorsa, kendi başına merdiven inip çıkabiliyorsa (Araştırmalara göre kendi başına merdivenden inip çıkan çocukların, tuvalet eğitimi almaya yönelik kas grupları gelişmiştir.)

1,2 aşamalı yönergeleri anlayıp uygulayabiliyorsa (bebeğini al, kutuya koy gibi)

Kendi ihtiyaç ve isteklerini konuşarak ifade edebiliyorsa

El yıkamak, birkaç parça kıyafetini yardımsız çıkarabilmek gibi öz-bakım becerilerine sahipse

Tuvalete dair terimlere aşinaysa

En azından 1-2 saat bezi kuru kalabiliyorsa

 

Sürece başlamadan önce neler yapabilirim?

Eğitime başlamadan önce birkaç hafta çiş ve kaka saatlerini not alarak hazırlık yapabilirsiniz.

Tuvalet eğitimine başlayacağını çocuğunuzla anlaşılır bir dil ile konuşabilirsiniz.

Geri sayım yapabilirsiniz (en az bir hafta, son 7 bezin var, sonra sen de çişini, kakanı lazımlığına/tuvalete yapacaksın vb.)

Lazımlık seçimini çocuğunuza yaptırabilirsiniz.


Süreç başladığında ne yapmalıyım?

Çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırırken göreviniz sorumluluğu tamamıyla üstlenmek değil; çocuğuna mümkün olduğunca destek olmak, yüreklendirici davranmaktır.

Eğitim sürecinde çocuğunuzun davranışlarına aşırı tepki göstermeyin. Bu dönemde olumlu kazanımlarla birlikte geriye dönüşler de izlenebilir. Her defasında sabırla karşılamak ve öfkelenmeden tuvalet eğitimine devam etmek önemlidir.

Tuvalet eğitimine başlarken, her gün belirli aralıklarla tuvaleti olsun ya da olmasın çocuğunuzu tuvalete ya da lazımlığa oturtmak alışkanlık edinmesini kolaylaştırır.

Tuvalet alışkanlığını kazandırma sürecinde çocuğunuzun rahatça giyip çıkarabileceği giysileri tercih edin. Kendisinin soyunmasına, tuvaletin ışığını yakma, sifonu çekme gibi kendisinin yapmak istediği şeylere izin verin.

Çocuklarınızın tuvaletle ilgili davranışlarını çok iyi gözleyip, en uygun zamanda tuvalete yönlendirmeniz eğitimlerinizi kolaylaştıracaktır. Çocuğa sık sık tuvaleti olup olmadığını sormak yerine, belli aralıklarla tuvalete birlikte giderek kontrol etmek daha uygundur.

Tuvalet eğitimi vermeye başladığınızda bez kullanımına son vermelisiniz. Bez kullanmaya devam etmek kafa karışıklığına sebep olacak ve eğitim süresini uzatacaktır.

DESTEKLEYİCİ KİTAP ÖNERİLERİ

1.     Bay Bay Bezim

2.     Teo’nun Kaka Kitabı

3.     Lazımlık

4.     Kaka Hakkında Bildiğim Her şey

      Minik Elif’in Tuvalet Eğitimi




5.     


Yorumlar